maanantai 19. kesäkuuta 2017

Noora on ratsastava bloggaaja

Ratsastus on suosittu laji ja Suomessa lajin harrastajia on lähes huimat 170 000 henkilöä. Ratsastus kehittää ja vaatii hyvää fyysistä kuntoa ja tasapainoa, rytmitajua, sekä koordinaatiokykyä. Ratsastus on kaikinpuolin mahtava laji, sillä sitä voi harrastaa erilaisin tyylein, riippumatta siitä, aikooko menestyä kisaradoilla vai jäädä harrastamaan kotikentille.

Hevosia löytyy niin ravi-, este-, kuin myös kouluradoilta. Kilpahevosta treenataan tiettyä lajia varten ja sen osaamisen rajoissa edetään kohti vaativampia tehtäviä, sekä voitetaan kisoja. Kaikkia hevosia ei kuitenkaan viedä kilpailuihin. Monien hevosten kanssa harrastetaan kevyesti, eikä oteta turhaa stressiä kisoista. Hevosia löytyy ratsastuskouluilta tekemässä töitä ratsastajien kanssa. Eli ratsastajalla on erilaisia harrastusmahdollisuuksia lajin parissa, hypätä suuria ratoja ja menestyä, tai keskittyä maastossa lönköttelyyn ratsastuskoulun hevosella. 

Haastattelupostausta kirjoitin viimeksi helmi-maaliskuussa, jolloin haastattelussa olivat neljä hevosbloggaajaa. Tästä edespäin julkaisen joka viikko samantyyppisen haastattelupostauksen, jossa olen haastattelut yhtä ratsastajaa, eri lajin parista.

 Tänään haastattelussa on Noora Nurminen, ratsastava bloggaaja.  Noora on 17-vuotias nuori, joka omistaa oman hevosen, Express Hugon, eli tutummin Nakin. Blogissaan hän kertoo oman hevosen omistamisesta ja hevosarjestaan. Muistathan, kuvien kopiointi on
ehdottomasti kielletty!


     Esittele itsesi ja hevosesi, keitä olette ja missä asutte?

 Nimeni on Noora Nurminen ja olen 17-vuotias. Opiskelin lukiossa kaksi vuotta ja syksyllä siirryn koruartesaani opintoihin. Asun Tampereella ja hevoseni asuu 12 kilometrin päässä. 
Harrastuksia ei oman hevosen lisäksi oikein ehdi harrastaa, mutta piirtämistä ja pelaamista kuitenkin harrastan hevosten ja koulun lisäksi. Lemmikkeinä meillä on hevonen, kaksi rotukissaa, sekä kolme hamsteria, eli eläimet ovat lähellä omaa sekä koko perheen sydäntä. 

Hevoseni on nimeltään Express Hugo eli tutummin Hugo, Lihis tai Nakki. Nakki on 11-vuotias Amerikanravuri ruuna, joka on ennen minulle tuloa ollut vähällä käsittelyllä. Jos Nakkia pitäisi kuvailla yhdellä lauseella, se olisi leikkisä pikku riiviö, joka ei koskaan vanhene. Nakki on käyttötarkoitukseltaan puhtaasti monitoimihevonen, se toimii tätiratsuna, alkeisratsuna, koulu- ja estehevosena, uima kaverina, ajokkina ja oikeastaan kaikkeen mitä sattuu keksimään. Nakilla on startattu ainoastaan talli- tai harjoituskisoja ja ensimmäisistä ulkopuolisista maneesikisoistaan se tuli kotiin ilman ruusuketta, mutta muuten se on aina napannut vähintään yhdestä luokasta ruusukkeen. Yksistä tallikoulukisoista olemme saaneet magean kakkos sijoituksen, mikä lämmitti sydäntäni, koska taso oli kuitenkin helppo C ja olimme vain hakemmassa kilpailukokemusta. Hevoseni taso on siis helppo C ja jotain yksittäisiä muitakin juttuja, ratana se on hypännyt 80cm ja kisoissa olemme menneet 60cm luokkia.          Milloin, miksi ja miten aloitit ratsastuksen?
  
Aloitin ratsastuksen vuonna 2006 kaverini innoittamana ja kävin paikallisella                       ratsastuskoululla kokeilemassa ratsastamista ja sille tielle olen jäänyt.

         Onko sinua kiusattu harrastuksestasi?

Minua on kiusattu vähän kaikesta, mutta ratsastus on ollut aina top 3 listalla, koska se on     kuulemma ruoalla leikkimistä. Asiaa ei helpottanut myöskään se, että en syönyt                   metvurstia. Sen syömättä jättäminen ei johtunut mahdollisesta hevosen lihasta vaan sen
suolaisuudesta. 

          Millainen on unelmahevosesi?

Unelmahevoseni olisi varmaankin 165cm korkea voikko suomenhevos ori, jolla riittäisi 
potentaalia kouluradoille. 

          Onko kohdallesi sattunut koskaan onnettomuutta ratsastuksen parissa?

Onnettomuuksia on omalla kohdallani sattunut yllättävän vähän. Yleensä vain pieniä           pyllähdyksiä ja lihassärkyä, mutta pahimpia mainittakoon edellä menevän takajalkoihin 
tippuminen ja sen jälkeen oman ratsun tallottavaksi jäänti ja toisena kypärän                         halkeaminen vuokrahevosen kanssa kaaduttua.

          Monet haluaisivat aloittaa ratsastuksen. Millaisia neuvoja antaisit 
            aloittavalle ratsastajalle?

Aloittelijoille antaisin sellaisia vinkkejä, että kukaan ei ole seppä syntyessään, kaikkea
kannattaa kokeilla ja se rumin ja vaikein hevonen on todennäköisesti se, joka opettaa
eniten.            
        Löytyykö sinulta kilpailukokemusta?
Itse olen ennen omaa hevosta kilpaillut esteratsastuksessa 70cm luokkia parhaimmillaan 
tallikisoissa. Kärsin aikoinaan vakavasta kisajännityksestä, joka johtui osin                             koulumaailmasta ja äidin luomista tavoitteista, mutta ennen kaikkea siitä, että olen kilpailu henkinen, haluan tehdä parhaani ja jos syystä tai toisesta en kykene, ruoskin itseäni henkisesti. 

        Milloin ratsastit hevosellasi ensimmäisen kerran?

Ratsastin hevosellani ensimmäisen kerran varmaankin kesällä 2013 eikä se ollut järin           mukava kokemus, koska suoraansanoen siinä hevosessa ei toiminut ratti, jarru tai kaasu
kunnolla. Lopulta mukavammat hevoset loppuivat tallita tai olin liian pitkä, joten verta,
hikeä ja kyyneliä vääntäen aloitin tämän projektin. 


        Nakki toimii myös alkeisratsuna. Miten se suhtautuu siihen ja 
                        millaisia tunteja se menee?

Nakki toimii alkeisratsuna ystävilleni sekä pikkusiskolleni silloin tällöin. Silllä voi tehdä kaikkea mitä ratsastaja uskaltaa. Perus askellajeista lähdetään aina liikkeelle ja pyrin
olemaan narun päässä ainoastaan ravissa. Käynnissä tehdään paljon ympyrätehtäviä ja muita mukavia juttuja. Hevonen tulee minun luokseni kentän keskelle jos saa mahdollisuuden, joten on turvallista, että ratsastaja saa tutustua hevosen hallintaan itse. Hevonen nauttii alkeisratsuna olosta, koska se tietää yleensä kevyttä höntsäilyä
ja herkkuja. Ja Nakki pitää pienistä lapsista juurikin namien takia!
       Nakki on myös kaikenlisäksi päässyt uimaan. Uitatko sitä kuinka usein, miten?

Hevosta uitan aina mahdollisuuksien ja kelien mukaan. Nyt uuden tallin myötä ei ole varmaa miten uittamisen käy, mutta toivon parasta. Hevosta uitan joko selästä tai
narunpäästä. Uiminen tekee hyvää lihaskunnolle sekä viilentää mukavasti. 

       Oletko enemmänkin jokapaikan höyläri, chillaaja vai kilparatsastaja?

Itse olen sellainen, että kaikkea pitää kokeilla. Jokapaikan höyläri varmaankin. Aina             yritämme parhaamme, mutta tosissaan ei saa ottaa.

       Käynti, ravi ja laukka ovat hevosen pääaskellajit. 
       Mikä on mielestäsi paras askellaji?

   Kentällä oma suosikkini on ravi, koska siinä voi istua satulaan ja ratsastaa hevosta             kunnolla ja tuntea voiman joka sen rungon läpi kulkee, sekä nauttia hetkestä kun se on         pyöreä, ohjan ja pohkeen välissä ja todella kevyt jokaiselle avulle. Maastossa ehdoton         suosikkini on laukka. Paras tunne on päästä niin lujaa kuin pystyy laukkaa hiittisuoralla,         joka menee metsässä. Ei tarvitse pelätä kovaa pohjaa tai kuoppia, voi vaan päästellä ja      tuulettaa mielestään kaikki ikävät asiat. Kärryillä ravi on kaikkein parasta, koska hevonen       voi juosta niin lujaa kuin tahtoo ja kärryt eivät pompi niin paljoa kuin laukassa.         Valmentaudutko ratsastuksen parissa?

 En valmentaudu, koska muutaman kammokerran jälkeen ei oikein innosta, mutta silloin        tällöin käyn valmennuksissa. 

         Kuinka usein ratsastat, per viikko?
       
Ratsastan oman mielen mukaan 2-5 krt viikossa. 

         Oletko koskaan hypännyt maastoesteitä?
 Maastoesteitä olemme kokeilleet ja hauskaahan se oli. Hevosta jännitti, koska tila oli            ahdas, mutta joskus tulevaisuudessa olisi tarkoitus kokeilla suuremmalla tilalla. 

        Tykkäätkö maastoilla?

 Maastoilu on ihan jees, mutta ei sitäkään jaksaisi viittä kertaa viikossa. 


        Teetkö Nakin kanssa minkäänlaisia maastakäsin-harjoituksia? 
        Jos teet, millaisia?

 Hevosen kanssa harjoitellaan maastakäsin liinassa kulkemista, ohjasajoa ja erilaisia              temppuja. Temppuja joita se osaa on kumarrus, pusu ja irvistys.          Kerro vielä hieman ylläpitämästäsi blogista, millainen se on ja milloin perustit             sen? Oletko kehittynyt kirjoittajana sen varrella?

Blogini on perustettu vuonna 2013 ja kantoi aluksi nimeä "Nooran Hevosharrastus"               joka myöhemmin muuttui nykyiseen "Lämpöinen Unelma" nimeen. Blogi kertoo minun           ja hevoseni arjesta, jota värittää kaikenlainen uuden oppiminen. Kirjoittajana olen               kehittynyt valtavasti, koska oman hevosen kanssa on enemmän asioita, joista kirjoittaa      
ja pystyy viemään esimerkiksi kisoihin jne.  Blogiin tulee postauksia motivaation ja             kuvien mukaan. Pyrin kirjoittamaan kerran viikossa, mutta aina siihen ei pysty omien           menojen tai kuvien puuttumisen takia. 

Kuvat on blogini sydän. Nakista on napsittu kolmessa vuodessa 50 000 kuvaa ja niistä         parhaat ovat blogissani esillä.        Vielä viimeiseksi, kuvaile ratsastus harrastustasi kolmella sanalla.

  Kuvailisin ratsastustani seuraavilla kolmella sanalla: monipuolinen, rento ja hauska.    Lue lisää Nooran ja Nakin elämästä sekä tsekkaa kauniit
    kuvat Lämpöinen Unelma-blogista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti